Grafická verze

Káva a její pozitivní vliv na zdraví

3. červenec 2023 10.17

Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy jí ideálně pít a jaké druhy

Káva má ale i celou řadu zdravotních benefitů, protože kromě kofeinu, jenž má povzbuzující účinky, obsahuje i celou řadu minerálních látek, vitaminů...

Jakou kávu si můžeme připravit doma nebo objednat v kavárnách?

Piccolo. Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. Čeští kavárníci a restauratéři slovo přejali od italských turistů, kteří slovem piccolo označovali velikost žádaného nápoje, tedy 30 ml.

Espresso, pro které je typická silná chuť, bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25–30 mililitrů čerstvé vody. Příprava v kávovaru trvá cca 25 vteřin.

Espresso doppio nebo také double shot je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zprvidla podává v cappuccinovém, 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.

Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je stejná jako u espressa, jen s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci potřebuje kávovar cca 15-18 vteřin.

Americano je espressem, které je dolité horkou vodou. Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj, nazývaný lungo. Nepřijatelné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru – příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.

Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné, jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia.

Flat white se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje je kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.

Latte macchiato objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené latte macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, které jsou od sebe opticky oddělené.

Caffé latte je původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji se podává ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

Caffé mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů, je doporučeno (a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno) se šlehačkou. U správně připraveného mocha budete jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

Espresso macchiato je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno latte artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto“.

 

převzato z novinky.cz 

celý článek přečtěte  ZDE:

 

Překapávače, espresso, automaty.... BRAVILOR: 

pho-app-freshground-xl-330-touch-0000_u.jpg

 

 

 

 

 

 

ESPRESSO AUTOMATY BRAVILOR BONAMAT:

freshmilk-esprecious-11l_21l-rw-modra-web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Překapávače BRAVILOR:

mondo-sp.jpg

 

Gastro technika, projekce gastro provozů, nerezový nábytek
  • Dedikované servery - Dedikovaný server Praha, Brno
  • Gastronádoby - Prohlédněte si náš nový systém pro objednávání gastronádob. Požadovanou gastronádobu najdete rychle a jednoduše objednáte. V nabídce máme kompletní sortiment gastronádob - nerezové gastronádoby s držadly i bez držadel, polykarbonátové gastronádoby, děrované gastronádoby do konvektomatů